Psoriasis

Vad är psoriasis?

Psoriasis är en av de vanligaste kroniska hudsjukdomarna. Den påverkar 2-3 procent av befolkningen. Vanligtvis uppstår psoriasis hos personer mellan 20 och 30 år, men den kan debutera redan under barndomen. Män och kvinnor löper lika stor risk.

Psoriasis kännetecknas av en ökad cellförnyelseprocess i hudlagren, vilket leder till väldefinierade röda plack täckta med silvriga fjäll. Psoriasisplacken kan vara smärtsamma och klia, och finns på olika ställen på kroppen som armbågarna, knäna, benen, huvudsvålen, ryggen, ansiktet, könsorganet, naglarna, handflatorna och fotsulorna. Symptomen kommer och går, varierar mellan olika personer och flyttar sig med tiden till olika ställen på samma person.

Orsaken till psoriasis är fortfarande okänd, men det är känt att vita blodkroppar spelar en roll vid utvecklingen av sjukdomen. De vita blodkropparna är en del av kroppens immunförsvar. Vid psoriasis kan de här blodkropparna få signaler som gör att de flyttas till huden och deltar i mekanismer som leder till en ökad delning av hudcellerna (3-4 dagar jämfört med de normala 28 dagarna). Aktiveringen av de vita blodkropparna kan vid psoriasis utlösas av till exempel en del infektioner, stress och vissa mediciner. Vanligtvis kan diagnosen ställas genom att granska patientens medicinska historia i kombination med en klinisk undersökning av huden, huvudsvålen och naglarna. I sällsynta fall behövs en liten hudbiopsi för att fastställa den exakta typen av psoriasis och utesluta andra sjukdomar.
Behandlingen beror på hur allvarlig sjukdomen är, storleken på placken, typen av psoriasis och hur patienten svarar på behandlingen.

psoriasisPersoner med psoriasis löper högre risk att utveckla andra sjukdomar som diabetes, högt blodtryck och fetma. Därför är det viktigt att både ha en hälsosam livsstil och kontrollera psoriasissjukdomen.

Upp till en tredjedel av patienterna med psoriasis kan utveckla psoriasisartrit, som är en inflammation i lederna och ibland även i ryggraden, naglarna, ögonen och sen- och ledbandsfästen. Oftast utvecklas psoriasisartrit flera år efter psoriasisdiagnosen.